Przepis na szarlotke z budyniem i pianka 📖

Przepis na szarlotkę z budyniem i pianką:

Składniki:
- 4 jabłka
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 białka jajek
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i dusimy na patelni z połową ilości cukru i cynamonem, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, resztę cukru oraz roztopione masło. Dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Powstałe ciasto wylewamy na dno wysmarowanej formy do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy.
4. Następnie wykładamy na ciasto jabłka.
5. Budyń waniliowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, używając mleka.
6. Gotowy budyń wylewamy na jabłka.
7. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch szarlotki nabierze złotobrązowego koloru.
8. W międzyczasie, ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i sok z cytryny, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
9. Gdy szarlotka będzie gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i ostudzamy.
10. Na ostudzoną szarlotkę nakładamy przygotowaną piankę, równomiernie rozprowadzając.
11. Wkładamy ponownie do piekarnika na krótką chwilę, tylko aby delikatnie zarumienić piankę.
12. Po wystudzeniu szarlotkę podajemy i smacznego!

Podobne przepisy

szarlotka z budyniem i pianka
szarlotkę z pianką
dobry szarlotkę z pianką
szarlotkę z pianką kokosowa
pyszną szarlotkę z pianką