Przepis na szarlotka z prazonymi jablkami 📖
Składniki:- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 kg jabłek (np. Antonówki)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
1. Na początku przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Zimne masło pokrój na małe kawałki i dodaj do miski. Za pomocą dłoni, zagniataj składniki aż powstanie kruszonka.
3. Do kruszonki dodaj jajko i kwaśną śmietanę, potem zagniataj ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Formuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
4. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry.
5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
6. Jabłka przełóż do garnka i dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż jabłka zmiękną i trochę skarmelizują.
7. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części - jedną nieco większą na spód, drugą na kawałki do pokrycia wierzchu.
8. Dno formy do szarlotki wyłóż papierem do pieczenia.
9. Wyłożoną formę wyłóż większą częścią ciasta, wyrównaj i dociskaj palcami.
10. Na dno ciasta wyłóż uprzednio przygotowane jabłka.
11. Na wierzch rozłóż pozostałą część ciasta w formie kruszonki. Możesz kruszonkę uformować w większe kawałki lub rozdrobnić na mniejsze, według preferencji.
12. Szarlotkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie rumiany.
13. Po upieczeniu szarlotki, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij z formy, pokrój na porcje i podawaj z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!