Przepis na szarlotka z rabarbarem 📖

Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 200g masła
- 200g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Przyprawa cynamonowa
- 1 kg rabarbaru
- 100g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru waniliowego

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i cukier. Wyrób na kruszonkę.
2. Do kruszonki dodaj jajka, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu. Zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie części - jedną nieco większą na spód, drugą mniejszą na kruszonkę.
3. Rabarbar umyj i obierz, pokrój go w kostkę. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wymieszaj.
4. Wierzch spodu ciasta wyłóż przygotowany rabarbar.
5. Pokrusz drugą część ciasta na kruszonkę i posyp nią rabarbar.
6. Piecz szarlotkę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45-50 minut, aż będzie pięknie zarumieniona.
7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
8. Szarlotkę podawaj najlepiej na ciepło, samodzielnie lub z lodami waniliowymi. Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotka makowa
najlatwiejsza szarlotka
szarlotka staropolska
szarlotka jak z cukierni
szarlotka w tortownicy