Przepis na szarlotkę biszkoptową 📖

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg kwaśnych jabłek
- cukier waniliowy
- cynamon

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Wsypujemy je do garnka, dodajemy trochę cukru waniliowego i szczyptę cynamonu. Gotujemy, aż jabłka zmiękną i delikatnie się rozpadną. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. W osobnej misce rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Jajka oddzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Żółtka miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy letnie roztopione masło i ponownie miksujemy.
5. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
6. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką, aby masa była puszysta.
7. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę masy biszkoptowej.
8. Na biszkopt równomiernie rozkładamy uprzednio przygotowane jabłka.
9. Na wierzch jabłek nałożyć pozostałą część masy biszkoptowej, równomiernie rozsmarowując ją.
10. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.
11. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na kawałki.
12. Gotową szarlotkę biszkoptową podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej posypaną cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

babkę biszkoptową
kostka biszkoptowa z truskawkami
szarlotkę dla diabetyków
szarlotke do druku
szarlotkę dorotki