Przepis na szarlotkę królewską 📖

Przepis na szarlotkę królewską:

Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 4 jajka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 jabłek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- łyżka bułki tartej

Instrukcje:

1. Najpierw przygotuj ciasto kruche. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło.
2. Za pomocą palców, delikatnie utrzyj składniki, aby powstała kruszonka.
3. Dodaj 1 jajko i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie klejące się.
4. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą. większą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
5. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
6. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
7. Na rozwałkowane ciasto ułóż plasterki jabłek, posypując je cukrem waniliowym i cynamonem.
8. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i pokrój w paski.
9. Ułóż paski na wierzchu jabłek tworząc kratkę.
10. Roztrzep pozostałe jajko i delikatnie posmaruj wierzch ciasta.
11. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 40-50 minut, aż wierzch będzie rumiany.
12. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

karpatka królewska
sałatkę królewską
zupa królewska hortex
ciasto szarlotka królewska
szarlotkę domową