Przepis na szarlotke na herbatnikach 📖

Składniki:
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 4 duże jabłka (np. Antonówki)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- Sok z 1/2 cytryny
- 200 g mąki
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- 1 jajko

Przygotowanie:
1. Herbatniki umieść w zamkniętym woreczku i rozkrusz je przy pomocy wałka.
2. Jabłka obierz, pokrój na drobne kawałki i umieść w garnku. Dodaj cukier, cynamon, masło i sok z cytryny. Gotuj jabłka na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
3. W międzyczasie, w misce połącz mąkę, masło, cukier i jajko. Zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Wyłóż blaszkę o średnicy około 23 cm papierem do pieczenia. Wykorzystaj około 2/3 ciasta do wyłożenia spodu i boków formy.
5. Na wierzch herbatników rozłóż przygotowane jabłka.
6. Z pozostałej części ciasta zrób "kruszonkę" i posyp nią szarlotkę.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 40-45 minut, aż szarlotka nabierze złocistego koloru.
8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia, a następnie podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

budyniowiec na herbatnikach
napoleonkę na herbatnikach
tort 3 bit na herbatnikach
rafaello na herbatnikach
jablecznik na herbatnikach