Przepis na szarlotkę orchideli 📖
Przepis na szarlotkę orchideli:Składniki:
- 6-8 dużych jabłek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Cynamon do posypania
- 1/2 szklanki rodzynek
- Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w cienkie plasterki.
2. W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.
3. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
4. Do masy masła dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy.
5. Stopniowo dodajemy suchą mieszankę z mąki i proszku do masy masła, ciągle mieszając.
6. Formę do pieczenia (ok. 25x25 cm) smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
7. Na dno formy wykładamy połowę ciasta.
8. Na ciasto układamy pokrojone jabłka.
9. Na jabłka wykładamy rodzynki i skrapiamy sokiem z cytryny.
10. Pokrywamy warstwą reszty ciasta, równomiernie rozprowadzamy.
11. Całość posypujemy cynamonem.
12. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50-60 minut, aż szarlotka będzie rumiana.
13. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia.
14. Szarlotkę podajemy najlepiej polaną karmelem lub posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!