Przepis na szarlotkę thermomix 📖
Oto przepis na szarlotkę, który można przygotować za pomocą Thermomix:Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- około 1 kg kwaśnych jabłek (łatwostrawne)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1. W misie Thermomixu umieść mąkę, masło w kostkach, cukier, jajko, proszek do pieczenia i sól.
2. Wstaw misę z zamontowanym nożem. Ustaw 20 sekund, prędkość 5.
3. Następnie ustaw 2 minuty, funkcję "Zagnieść".
4. Ciasto przełóż do naczynia, owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
5. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.
6. Włóż plasterki jabłek do Thermomixu, dodaj cukier i cynamon. Wstaw misę z zamontowanym nożem.
7. Ustaw 10 sekund, funkcję "Mieszaj / Obroty lewo / 1 stopień".
8. Następnie ustaw 10 minut, temperaturę 100 stopni, funkcję "Mieszaj / Obroty lewo / 1 stopień", bez przykrycia kubka miarki.
9. Wysmaruj formę do pieczenia masłem i posyp bułką tartą.
10. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 5 mm.
11. Przełóż ciasto do formy, formując jego brzegi.
12. Na przygotowane ciasto wylej ciepłe, duszone jabłka.
13. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsiusza i piecz przez około 40-45 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złociste.
14. Po upieczeniu szarlotki, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Podawaj szarlotkę najlepiej polaną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego!