Przepis na wysoką szarlotkę 📖

Składniki:
- 6 dużych lub 8 mniejszych kwaśnych jabłek
- 250g mąki pszennej
- 200g masła (schłodzonego)
- 150g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- tarta bułka

Przygotowanie:
1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta na spód i wierzch szarlotki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 100g masła pokrojonego w kostkę, 50g cukru, jajko, sól, łyżeczkę cukru waniliowego oraz ocet jabłkowy. Składniki zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na dwie równe części - jedna będzie podstawą, druga posłuży do pokrycia szarlotki.

2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Delikatnie mieszamy je z 50g cukru oraz 2 łyżeczkami cynamonu.

3. Dno tortownicy o średnicy około 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy jedną część przygotowanego wcześniej ciasta. Posypujemy tętnią bułką i układamy na niej pokrojone jabłka.

4. Na jabłka kładziemy drugą część ciasta, którą układamy w formie kratki lub w inny dowolny wzór. Chcąc uzyskać efekt złocistego wierzchu, można polać go roztopionym masłem i posypać cukrem.

5. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie zarumienione i jabłka miękkie.

6. Po upieczeniu, szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy podawać ją na ciepło lub na zimno, najlepiej z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotkę na ciepło
szarlotke na tortownice
mokrą szarlotkę
małą szarlotkę
szarlotkę masło