Przepis na szarlotkę tortownica 📖

Składniki:
- 300g mąki
- 200g masła
- 150g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg kwaśnych jabłek
- 100g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- Sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
1. Przygotuj masło, które powinno być miękkie. Wymieszaj je z cukrem i dodaj jajko. Całość dokładnie połącz.
2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do masy z masłem, cukrem i jajkiem. Wyrób ciasto i odstaw je do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie obierz i pokrój jabłka na plasterki. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Gotuj pod przykryciem, aż jabłka zmiękną.
4. Po upływie 30 minut ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na wielkość dna tortownicy i wyłóż nim dno tortownicy.
5. Na rozwałkowanym cieście ułóż jabłka przygotowane wcześniej, równomiernie rozkładając je na całej powierzchni.
6. Drugą część ciasta również rozwałkuj i pokryj nim jabłka. Dokładnie dociskaj brzegi ciasta.
7. Wstaw szarlotkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie rumiane.
8. Gdy ciasto ostygnie, możesz je podać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt tortownica 30 cm
szarlotka tortownica
biszkopt tortownica 22 cm
biszkopt tortownica 25 cm
biszkopt tortownica 18 cm