Przepis na szarlotkę tortownica 📖
Składniki:- 300g mąki
- 200g masła
- 150g cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg kwaśnych jabłek
- 100g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- Sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
1. Przygotuj masło, które powinno być miękkie. Wymieszaj je z cukrem i dodaj jajko. Całość dokładnie połącz.
2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do masy z masłem, cukrem i jajkiem. Wyrób ciasto i odstaw je do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie obierz i pokrój jabłka na plasterki. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Gotuj pod przykryciem, aż jabłka zmiękną.
4. Po upływie 30 minut ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na wielkość dna tortownicy i wyłóż nim dno tortownicy.
5. Na rozwałkowanym cieście ułóż jabłka przygotowane wcześniej, równomiernie rozkładając je na całej powierzchni.
6. Drugą część ciasta również rozwałkuj i pokryj nim jabłka. Dokładnie dociskaj brzegi ciasta.
7. Wstaw szarlotkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie rumiane.
8. Gdy ciasto ostygnie, możesz je podać posypane cukrem pudrem. Smacznego!