Przepis na szarlotkę z kruszonką moje wypieki 📖
Oto przepis na pyszną szarlotkę z kruszonką:Składniki:
- 6 średnich jabłek
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w drobne kawałki.
2. Na patelni roztop masło i podsmaż jabłka przez kilka minut, aż zmiękną. Następnie posyp je 1/4 szklanki cukru i dodaj cynamon. Mieszaj i smaż jeszcze około 3-4 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
3. W misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
4. Dodaj jajka oraz 150 g roztopionego masła, a następnie zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i jednolite.
5. Na natłuszczonej formie do pieczenia rozprowadź połowę przygotowanego ciasta, formując spód szarlotki. Włóż na niego wystudzone jabłka.
6. Resztę ciasta rozkruszyć rękoma i posypać nim całą powierzchnię jabłek, tworząc kruszonkę.
7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż szarlotka nabierze złocistego koloru.
8. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. Podawaj szarlotkę na ciepło lub studzoną, najlepiej polaną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Smacznego!