Przepis na szarlotkę z ryżem 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 dojrzałe jabłka
- 200g ugotowanego ryżu
- 2 łyżki cukru pudru
- cynamon do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, formując jednolitą masę. Zawijaj ciasto w folię spożywczą i wstaw je do lodówki na około 30 minut.
3. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
4. Na natłuszczoną tortownicę wyłóż połowę ciasta, dociskając je równomiernie do dna i brzegów.
5. Na ciasto połóż ugotowany ryż, równomiernie rozprowadzając go na całej powierzchni.
6. Następnie ułóż plasterki jabłek na ryżu, przykrywając całą powierzchnię.
7. Wyjmij pozostałe ciasto z lodówki i zetrzyj je na tarce, a następnie równomiernie posyp je jabłkami.
8. Posyp całość cukrem pudrem i cynamonem.
9. Piecz szarlotkę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste.
10. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia przed podaniem.
Smacznego!