Przepis na szparagi kwestia smaku 📖
Oto przepis na smaczne szparagi:Składniki:
- 500g świeżych szparagów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, tymianek, estragon) - opcjonalnie
- Sok z cytryny - opcjonalnie
- Grated parmezan - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. Oczyść szparagi przez odłamanie dolnej części łodygi, usuń zgrubienia końców oraz obierz skórkę z dolnych 1-2 cm łodygi.
2. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Dodaj szparagi i gotuj przez około 3-5 minut (czas gotowania zależy od grubości szparagów) do momentu, gdy staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Nie gotuj ich zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego zmiękczenia.
3. Gdy szparagi będą gotowe, odcedź je i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
4. Na dużym patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj szparagi i delikatnie obsmażaj przez około 4-5 minut, co jakiś czas odwracając, aż delikatnie się zrumienią.
5. Jeśli chcesz dodać bogatszy smak, możesz posypać szparagi świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, tymianek lub estragon. Możesz również dodać sok z cytryny, aby dodać im lekkiej kwasowości.
6. Dopraw szparagi solą i pieprzem według swojego gustu. Dodaj parmezan, jeśli tego pragniesz.
7. Przełóż smażone szparagi na talerz i podawaj jako przystawkę lub jako dodatek do głównego dania.
Smacznego!