Przepis na szparagi smażone 📖
Przepis na smażone szparagi:Składniki:
- Pęczek szparagów (około 500 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Przygotuj szparagi, odcinając ich zdrewniałe końce. Jeśli są one zbyt długie, możesz je również przyciąć na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj szparagi i gotuj przez około 2-3 minuty, lub dopóki nie staną się jędrne, ale wciąż lekko chrupiące. Odcedź szparagi i przelej je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj szparagi i smaż je przez około 3-4 minuty, często je mieszając, aż staną się lekko złociste, ale wciąż zachowają swój charakterystyczny chrupiący kształt.
4. Dopraw smażone szparagi solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Przełóż smażone szparagi na talerz i podawaj na ciepło jako dodatek do głównego dania, na przykład z pieczonym kurczakiem, rybą lub kotletami.
Smacznego!