Przepis na szparagi w bulce tartej 📖
Składniki:- 1 opakowanie mrożonych szparagów
- 1 płat ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g startego sera żółtego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Szparagi rozmrozić wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odsączyć i pokroić na kawałki.
2. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
3. W garnku rozgrzać olej i dodać cebulę. Smażyć, aż będzie miękka i szklista, następnie dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty.
4. Dodać pokrojone szparagi do garnka i smażyć przez około 5 minut, aż staną się miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
6. Blachę do pieczenia wyłożyć płatem ciasta francuskiego, delikatnie dociskając do dna i boków. Na cieście wykonać kilka otworów widelcem.
7. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i ser żółty. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
8. Na rozłożone ciasto nałożyć smażone szparagi i równomiernie rozlać mieszankę jajeczno-śmietanową na wierzchu.
9. Szparagowe ciasto tartę piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż masa jajeczna się zetnie i ciasto będzie złociste na wierzchu.
10. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, ostudzić przez chwilę i podać.
Smacznego!