Przepis na szparagi z rybą 📖

Składniki:
- 500 g świeżych szparagów
- 4 filety rybne (np. łosoś, dorsz)
- Sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. koper, natka pietruszki) do dekoracji

Instrukcje:
1. Szparagi umyj i obetnij końce. Jeśli łodyżki są drewniane, obierz je za pomocą obieraczki.
2. W garnku zagotuj osolony wodę. Wrzuć szparagi i gotuj przez 4-5 minut, aż staną się miękkie, ale nadal jędrne.
3. W międzyczasie filety rybne skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem z obu stron.
4. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i usmaż filety rybne z obu stron, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
5. Gotowe szparagi wyjmij z wrzątku i przełóż do miski z zimną wodą, aby zachować ich oryginalny kolor.
6. Na talerzu ułóż szparagi i filety rybne. Skrop całość pozostałym sokiem z cytryny i posyp świeżymi ziołami.
7. Danie możesz podać samodzielnie lub jako dodatek do gotowanego ryżu lub ziemniaków. Smacznego!

Podobne przepisy

ryba do piekarnika
ryba kergulena
ryba tołpyga
ryba z piekarnika
makaron z rybą