Przepis na szparagi z szynką parmeńską 📖

Składniki:
- 500 g szparagów
- 100 g szynki parmeńskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Na wstępie, umyj szparagi i odłam dolne zdrewniałe końce.
2. Następnie, przygotuj szeroki garnek z osolonym wrzątkiem i gotuj szparagi przez około 3-5 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż jędrne. Odcedź i odstaw na bok.
3. W międzyczasie, szynkę parmeńską pokrój na cienkie plasterki.
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć na nią plasterki szynki. Smaż na średnim ogniu przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
5. Wsyp sok z cytryny, sól i pieprz na patelnię z szynką i starannie wymieszaj.
6. Dodaj ugotowane szparagi do mieszanki na patelni i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aby wszystko dobrze się połączyło i szparagi się podgrzały.
7. Gotowe! Możesz podać szparagi z szynką parmeńską jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego. Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi zielone z szynką parmeńską
szparagi białe z szynką parmeńską
naleśniki z szynką parmeńską
szparagi z serem i szynką
szparagi z szynką i ciastem francuskim