Przepis na szparagi zielone do obiadu 📖

Przepis na szparagi zielone do obiadu:

Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje:
1. Zacznij od obcięcia zdrewniałych końcówek szparagów. Możesz to zrobić, łamiąc dolne końce - szparagi powinny łamać się tam, gdzie są gorzej strawne.
2. Następnie, zagotuj wodę w średniej wielkości garnku. Dodaj szczyptę soli.
3. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć szparagi i gotuj na małym ogniu przez około 4-5 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące.
4. Po ugotowaniu, odcedź szparagi i odłóż je na talerz.
5. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż go przez około 1-2 minuty, aż zacznie się lekko rumienić.
6. Dodaj ugotowane szparagi na patelnię, wymieszaj je z masłem i czosnkiem. Smaż przez kolejne 1-2 minuty, delikatnie mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły.
7. Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny, aby nadać szparagom wyrazistego smaku. Mieszaj jeszcze przez chwilę.
8. Gotowe! Podawaj szparagi zielone na ciepło jako dodatek do głównego dania lub jako przekąskę z chrupiącym chlebem.

Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi zielone
gotowane szparagi zielone
szparagi zielone z kurczaka
szparagi zielone i białe
szparagi zielone smażone