Przepis na szpinak z kurczakiem i makaronem 📖
Składniki:- 300g makaronu (np. świderki)
- 200g filetu z kurczaka (pokrojonego w kostkę)
- 200g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 cebula (posiekana)
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Grated parmezan do posypania
Instrukcje:
1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
2. W dużym garnku rozgrzej łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2 minuty, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj kurczaka do garnka i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso będzie gotowe.
4. Dodaj szpinak do garnka i smaż, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, poczekaj, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje nadmiar wody.
5. Dodaj makaron do garnka i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Dodaj sok z cytryny i pozostałą łyżkę masła, wymieszaj.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Podawaj na talerzach i posyp parmezanem.
8. Smacznego!