Przepis na szpinakowe naleśniki ala'antkowe 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 200g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera pleśniowego
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Szpinak, cebulę i czosnek dokładnie umyj. Szpinak odetnij od łodyg, a cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
2. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka i sól. Powinno powstać jednolite ciasto naleśnikowe.
3. Do rozgrzanego na patelni oleju wrzuć cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona.
4. Dodaj szpinak i smaż, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
5. Następnie dodaj starty ser pleśniowy. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
6. Na drugiej patelni rozgrzej olej i naleśniki. Rozprowadź równą warstwę ciasta na patelni i smaż z obu stron, aż będą złociste.
7. Nałóż część farszu na środek każdego naleśnika i zwiń w kopertę.
8. Gotowe naleśniki podawaj ciepłe. Mogą być polewane jogurtem lub sosem czosnkowym.
Smacznego!