Przepis na szpinakowe naleśniki z łososiem 📖

Składniki:
- 1 porcja świeżego szpinaku (ok. 200 g)
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 200 g filetu łososia
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże zioła do dekoracji (np. koper)

Instrukcje:

1. Szpinak dokładnie umyj i odczep liście od łodyg. Wrzuć go do osolonego wrzątku na ok. 2 minuty, a następnie odcedź i ostudź.

2. W osobnej misce wymieszaj jajka, mąkę i mleko, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj stopione masło i sól oraz pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

3. Do powstałego ciasta dodaj odcedzony szpinak i ponownie dobrze wymieszaj.

4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pokrojony w kostkę łosoś posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny, a następnie smaż na patelni przez kilka minut, aż będzie dokładnie podsmażony.

5. Na rozgrzaną patelnię zalej porcję ciasta, zajmującą powierzchnię jednego naleśnika. Smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty, aż brzegi naleśnika staną się złote.

6. Delikatnie odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty.

7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.

8. Na każdy naleśnik połóż porcję smażonego łososia, a następnie delikatnie zwiń w rulonik.

9. Podawaj na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami, takimi jak koperek.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki szpinakowe
szpinakowe nalesniki
szpinakowe naleśniki ala'antkowe
kopytka szpinakowe
ciasto szpinakowe