Przepis na szybki karpatkę 📖

Szybka Karpatka:

Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki bitej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru

Krok 1: W rondlu podgrzej wodę i masło, mieszając aż do rozpuszczenia masła. Dodaj mąkę i wymieszaj energicznie, aż powstanie jednolite ciasto. Zestaw rondel z ognia i zostaw ciasto do ostygnięcia.

Krok 2: Dodaj po jednym jajku do ciasta, energicznie mieszając po każdym dodaniu. Po dodaniu ostatniego jajka, ciasto powinno stać się gładkie.

Krok 3: Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i wyłóż na niego ciasto, formując prostokąt o grubości około 1 cm. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 25-30 minut, aż stanie się złote i napuszone.

Krok 4: W tym czasie przygotuj krem. W małym rondelku podgrzej mleko, cukier i cukier wanilinowy. W oddzielnym naczyniu roztrzep mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości mleka, a następnie dodaj do gorącego mleka. Mieszaj, aż krem zgęstnieje. Zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 5: Gdy ciasto i krem ostygną, pokrój ciasto na pół. Wyłóż jedną część na półmisku i nałóż na nią krem równomiernie. Na krem wyłóż warstwę bitej śmietany. Przykryj drugą połową ciasta.

Krok 6: Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem. Karpatkę można ozdobić również wiórkami czekolady, orzechami lub kawałkami owoców.

Krok 7: Schłodź karpatkę przez około godzinę w lodówce, aby składniki dobrze się przegryzły.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smakiem swojej pysznej, domowej karpatki. Smacznego!

Podobne przepisy

na karpatke
karpatkę ciast
dobrą karpatkę
ewa gotuje karpatkę
karpatke czekoladowa