Przepis na szybki mazurek wielkanocny 📖
Składniki:- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 szklanka marmolady (np. różanej, morelowej lub śliwkowej)
- garść posiekanych orzechów
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło pokrojone na kawałki i utrzyj go delikatnie z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier, żółtka i ocet, następnie zagnieć ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części - większą i mniejszą.
5. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nią dno formy do tarty.
6. Nałoż na ciasto marmoladę równomiernie.
7. Odrobinę mąki posyp na stolnicę i rozwałkuj pozostałą część ciasta na grubość około 0,5 cm.
8. Wytnij z niej paski i ułóż je na wierzchu marmolady w charakterystyczny wzór.
9. Posyp ciasto orzechami.
10. Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
11. Po upieczeniu mazurek ostudź i pokrój na kawałki.
Gotowy mazurek wielkanocny można podać na świątecznym stole. Smacznego!