Przepis na szybki obiad lekki 📖
Sałatka grecka:Składniki:
- 1 duża dojrzała pomidor
- 1 średni ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 mała papryka (czerwona lub żółta)
- 150 g sera feta
- 12 czarnych oliwek (bez pestek)
- Kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Pokrój pomidora, ogórka, cebulę, paprykę oraz ser feta w kostkę.
2. Oliwki pokrój na pół.
3. W dużym misce połącz pomidory, ogórki, cebulę, paprykę oraz oliwki.
4. Dolej oliwę z oliwek i wyciśnij sok z połowy cytryny.
5. Posyp sałatkę listkami bazylii oraz solą i pieprzem do smaku.
6. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
7. Sałatkę możesz podać od razu lub schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!