Przepis na szybki obiad wielkanocny 📖
Klasyczne danie wielkanocne - jajka faszerowane:Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- soli i pieprzu do smaku
- świeży koper do dekoracji
Przygotowanie:
1. Na dużą patelnię wlej wodę i zagotuj ją. Wsyp szczyptę soli.
2. Jajka delikatnie włóż na patelnię i gotuj przez 10-12 minut.
3. Po tym czasie wyjmij jajka z wody i ostudź pod zimną wodą.
4. Delikatnie obierz jajka ze skorupek. Pokrój je na pół i uszoruj żółtka do miski.
5. Do uszorowanych żółtek dodaj majonez, musztardę, koper, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
6. Masę z żółtek przełóż do szprycy kuchennej.
7. Na półkach białek wytwarzaj małe „kopczyki” przy pomocy szprycy z nadzieniem.
8. Jajka faszerowane udekoruj listkami koperku.
9. Podawaj na chłodno.
Smacznego!