Przepis na szybki pulpety w sosie pomidorowym 📖

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 2 łyżki oleju,
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. W misce połącz mięso z cebulą, czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i natką pietruszki. Wyrób jednolitą masę.
3. Z masy mięsnej formuj małe pulpety o średnicy około 3 cm.
4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż pulpeciki na złoty kolor z każdej strony.
5. Do garnka wlej przecier pomidorowy i bulion. Jeśli lubisz bardziej słodki smak, dodaj łyżeczkę cukru. Całość podgrzewaj na średnim ogniu.
6. Do sosu dodaj usmażone pulpeciki i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż pulpeciki staną się miękkie.
7. Podawaj gorące, najlepiej z makaronem lub puree ziemniaczanym.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit pulpety w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym y fit
pulpety sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym fit
pyszne pulpety w sosie pomidorowym