Przepis na szybkie ciasto japońskie 📖
Oto przepis na szybkie ciasto japońskie:Składniki:
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 90 ml mleka
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju roślinnego
Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
3. W drugiej misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż uzyskasz gładką masę.
4. Dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia i olej do miski z żółtkami i cukrem. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
5. Dodaj ubitą pianę z białek do miski z resztą składników. Delikatnie wymieszaj, podnosząc masę, aby włączyć więcej powietrza.
6. Nagrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją olejem.
7. Nalewaj łyżki ciasta na patelnię, zostawiając odstępy między nimi.
8. Smaż ciasto przez około 2-3 minuty, aż na górze pojawią się pęcherzyki. Następnie obróć ciasto i smaż jeszcze 1-2 minuty z drugiej strony.
9. Przenieś usmażone ciasto na talerz i powtórz kroki 7-8, aż zużyjesz całe ciasto.
10. Gotowe ciasto podawaj na ciepło jako dodatek do herbaty lub kawy. Możesz również polać je miodem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!