Przepis na szybkie drożdżówki 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- nadzienie (np. dżem, czekolada, powidła)
Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Odstaw na chwilę, aż drożdże nabiorą piany.
2. Dodaj do mleka roztopione masło, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Następnie wlej do mąki przygotowaną mieszankę mleczną.
4. Zagnieć ciasto na gładką masę (jeśli jest zbyt klejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki).
5. Odstaw ciasto na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na prostokątny kształt o grubości około 1 cm.
7. Na cieście rozsmaruj ulubione nadzienie, np. dżem, czekoladę czy powidła.
8. Zwijaj ciasto od dłuższej strony wzdłuż, tworząc roladę.
9. Pokrój roladę na kawałki o grubości około 2-3 cm i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
10. Odstaw drożdżówki na około 20-30 minut, aby ponownie podrosły.
11. Przed włożeniem do nagrzanego do 180°C piekarnika, posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem.
12. Piecz przez około 15-20 minut, aż drożdżówki nabiorą złotego koloru.
13. Wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!