Przepis na szybkie drożdżówki z serem 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 50g drożdży
- 50g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 200g sera (np. twarogowego)
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, a potem wlej ciepłe mleko. Odstaw na 5-10 minut, aż drożdże się rozpuszczą i będą "pracować".
2. Do rozczynu dodaj połowę mąki i wymieszaj, tworząc gęstą konsystencję. Odstaw na 15 minut, aby ciasto wyrosło.
3. Po tym czasie dodaj pozostały cukier, roztopione masło, jajka, oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto. Kiedy ciasto zaczyna się łamać, wyłóż je na stolnicę i zacznij formować kulę.
5. Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na niecałą godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
7. Posmaruj ciasto serem, równomiernie rozprowadzając go na powierzchni.
8. Zwijaj ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc wałek. Następnie pokrój go na równe kawałki szerokości około 3 cm.
9. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw na 15 minut.
10. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż drożdżówki nabiorą złocistej barwy.
11. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i przestudź na kratce.
Smacznego!