Przepis na szybkie faworki bez śmietany 📖
Potrzebne składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. Dodaj jajka i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę wody.
3. Ciasto podziel na kilka mniejszych części.
4. Na stolnicy rozwałkuj jedną część ciasta na bardzo cienki placek.
5. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm.
6. Rozgrzej olej w dużym garnku do temperatury około 180 stopni Celsjusza.
7. Wrzuć kilka pasków ciasta na raz do gorącego oleju i smaż, aż staną się złociste z obu stron.
8. Wyjmij faworki z oleju za pomocą cedzaka lub szczypiec, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Powtórz proces smażenia dla pozostałych pasków ciasta.
10. Pozwól faworkom ostygnąć i posyp je obficie cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!