Przepis na szybkie flaki 📖
Do przygotowania szybkich flaków potrzebujesz:Składniki:
- 500 g wołowiny (najlepiej podroby, np. żołądki, serca, kawałki jelit itp.)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kminek
- 1 liść laurowy
- 1-2 łyżki octu winnego (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- świeża pietruszka lub koperek do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Wołowinę dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych niechcianych części.
2. Pokrój mięso na małe kawałki, około 2-3 cm.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. W dużym garnku rozgrzej masło lub olej.
5. Wrzuć do garnka cebulę i czosnek, podsmażaj je przez kilka minut aż staną się miękkie i lekko zarumienione.
6. Dodaj pokrojone kawałki wołowiny do garnka i smaż je na średnim ogniu przez około 10 minut, aż mięso się zrumieni.
7. Dodaj paprykę słodką, kminku, liść laurowy, sól i pieprz do garnka i dokładnie wymieszaj.
8. Podlej flaki wodą (tyle, aby całkowicie pokrywała mięso) i na średnim ogniu gotuj przez około 1-1,5 godziny, aż wołowina stanie się miękka i soczysta. Jeśli chcesz, możesz dodać również ocet winny dla dodatkowego smaku (to opcjonalne).
9. Podawaj gorące flaki posypane świeżą pietruszką lub koperkiem.
Smacznego!