Przepis na szynk u fojermana żurek 📖

Przepis na szynk u Fojermana żurek:

Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 200 g białej kiełbasy wędzonej
- 200 g wędzonki
- 1,5 litra wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 szklanki zakwasu żurkowego

Wykonanie:
1. Kiełbasę pokrój na plasterki, a wędzonkę na drobne kawałki.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę i czosnek.
4. Dodaj mąkę i mieszaj przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą masę.
5. Powoli dolewaj wodę, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
6. Dodaj kiełbasę, wędzonkę, sól, pieprz, majeranek i koper. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
7. Dodaj ocet i zakwas żurkowy, gotuj jeszcze przez 5 minut.
8. Przed podaniem zupę możesz lekko podgrzać.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek fit
żurek na maślance
lidl żurek
żurek latwy
kremowy zurek