Przepis na szynkę z jelenia 📖

Przepis na szynkę z jelenia:

Składniki:
- 1,5 kg mięsa z jelenia (szynka)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka przyprawy do marynowania
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i osusz. Przygotuj marynatę, mieszając w misce cebulę, czosnek, masło, miód, musztardę, przyprawę do marynowania, sól, pieprz, majeranek, tymianek i rozmaryn.
2. W dużej misce lub worku strunowym umieść mięso i wlej do niego marynatę.
3. Dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte marynatą. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 24 godziny do lodówki, aby się marynowało.
4. Po 24 godzinach wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na blat kuchenny, aby osiągnęło temperaturę pokojową (przez około godzinę).
5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).
6. Mięso wyjmij z folii i odcedź nadmiar marynaty.
7. Szynkę zjelenia ułóż na ruszcie w żaroodpornym naczyniu.
8. Włóż mięso do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1,5-2 godziny (w zależności od grubości szynki). Co 30 minut polewaj je własnym sosem.
9. Po upływie czasu pieczenia, wyjmij szynkę z piekarnika i pozostaw na 10 minut, aby odpoczęła przed krojeniem.
10. Pokrój na plasterki i podawaj jako główne danie lub jako dodatek do kanapek lub sałatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

szynke na swieta
szynkę bez kości
szynkę marynowaną
szynkę na obiad
szynkę wołową