Przepis na tarta cukinie 📖

Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g tartego sera żółtego
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Przyprawy do smaku (np. pieprz, bazylia, tymianek)

Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto: w misce połącz mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło i szczyptę soli. Zagnieć składniki, aż powstanie gładkie ciasto. Owij je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
2. W międzyczasie umyj i zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odsącz cukinię, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Posól ją i pozostaw na 10 minut, a następnie odcisnij wilgoć.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i lekko zezłocista.
4. Do miski dodaj jajka, śmietanę i starty ser. Wymieszaj dokładnie. Dodaj odsączoną cukinię, cebulę oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem wymieszaj.
5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3-5 mm. Przełóż ciasto na spód formy do tarty, wciskając je delikatnie do dna i boków.
6. Wylej masę z cukinią na ciasto. Wyrównaj powierzchnię.
7. Wstaw tartę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż masa się ścięła, a wierzch tarty będzie rumiany.
8. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekana cukinie
cukinie ala ananas
cukinie frytki
cukinie bigos
faszerowane cukinie