Przepis na tarta dla cukrzyków 📖
Przepis na tartę dla cukrzyków:Składniki:
- 200g mąki migdałowej
- 100g masła bez laktozy, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki erytrolu (naturalny słodzik)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300g świeżych owoców (np. maliny, borówki, truskawki)
- Słodzik do posypania owoców (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, masło, erytrol, jajko i ekstrakt z wanilii. Wyrob ciasto, a następnie owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
2. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągłą płaską formę do tarty. Możesz użyć papieru do pieczenia, aby ciasto łatwiej się odrywało od formy.
4. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż lekko zbrązowieje.
5. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw je do ostudzenia.
6. W międzyczasie umyj i osusz świeże owoce, a następnie ułóż je równomiernie na upieczonym spodzie tarty.
7. Jeśli chcesz, możesz lekko posypać owoce słodzikiem, aby podkreślić ich naturalną słodycz.
8. Wstaw tartę do lodówki na minimum 1 godzinę, aby składniki się schłodziły i całość się utrzymała.
9. Po schłodzeniu tarty jest gotowa do podania. Możesz ją udekorować listkami mięty lub płatkami migdałowymi, jeśli lubisz.