Przepis na tarta ze szparagami 📖

Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 500 g świeżych szparagów
- 200 g sera typu gouda
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Na stolnicy posiekaj masło i wymieszaj je z mąką, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtka i wodę, zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut do lodówki.
3. Po upływie czasu ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 mm.
4. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając do spodu i brzegów.
5. Szparagi obierz, usunąć końcówki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut.
6. Na przygotowanej tartce rozłóż ugotowane szparagi.
7. Posyp startym serem typu gouda.
8. W misce roztrzep jajka z kremówką, dopraw solą i pieprzem. Następnie wlej tę mieszaninę na tartę.
9. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25–30 minut w temperaturze 180°C, aż nadzienie się ścięnie i wierzch tarty będzie złocisty.
10. Po upieczeniu wyciągnij tartę z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad ze szparagami
carbonare ze szparagami
indyka ze szparagami
cukinią i szparagami
jajecznice ze szparagami