Przepis na tarta ze szpinakiem i fetą 📖

Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 300 g świeżego szpinaku
- 200 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wysmaruj formę do tarty masłem lub oliwą z oliwek.
2. Rozwiń ciasto francuskie i wyłóż nim dno i boki formy. Włóż do lodówki na kilka minut.
3. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Odstaw, aby przestygł.
4. W osobnej misce roztrzep jajka z śmietaną kremówką. Dopraw solą i pieprzem.
5. Na schłodzone dno tarty wyłóż usmażony szpinak. Rozkrusz fetę i posyp nią szpinak.
6. Całość zalej przygotowanym wcześniej jajeczno-śmietanowym mieszankiem.
7. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie i tartę lekko zarumieni.
8. Gdy tarta się upiecze, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
9. Podawaj ciepłą lub letnią. Możesz również podać z sałatką do smaku.
10. Smacznego!

Podobne przepisy

krucha tarta ze szpinakiem i serem feta
tarta feta
tarta ze szpinakiem
makaron ze szpinakiem i feta
naleśniki ze szpinakiem i fetą