Przepis na tarta ze szpinakiem i kurczakiem 📖

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (300g)
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera żółtego, startego
- 3 jajka
- 200ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
1. Wyjmij szpinak z opakowania i rozmroź.
2. Filety z kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki.
3. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj.
4. W garnku rozgrzej masło i olej, następnie dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż je aż staną się miękkie.
5. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż mięso będzie dobrze zrumienione.
6. Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez kilka minut, aż wilgoć odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
7. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, śmietanę oraz 3/4 startego sera żółtego.
8. Do masy szpinakowej dodaj przygotowaną mieszankę jajeczną i dokładnie wymieszaj.
9. Przenieś całość do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty.
10. Posyp wierzch tartą resztą startego sera.
11. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 minut, aż tarta nabierze złotobrązowego koloru i jajeczna masa zetnie się.
12. Podawaj ciepłą lub letnią.

Smacznego!

Podobne przepisy

tarta ze szpinakiem
tarta z brokułami i szpinakiem
tarta ze szpinakiem i lososiem
tarta ze szpinakiem i fetą
tarta ze szpinakiem i serem żółtym