Przepis na tarta ze szpinakiem i lososiem 📖
Przepis na tartę ze szpinakiem i łososiem:Składniki:
- 250g mąki
- 125g masła
- 3 jajka
- 200g szpinaku
- 200g filetu z łososia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150ml śmietanki kremówki
- 100g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
1. W misce wymieszaj mąkę, masło pokrojone w kostkę i 1 jajko, a następnie zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około 30 minut.
2. W międzyczasie, szpinak umyj, osusz i posiekaj na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej olej lub masło i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i smaż chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą i pieprzem.
4. W rondelku ugotuj na parze lub ugotuj w osolonym wrzątku filety z łososia, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
5. W misce ubij 2 jajka i wymieszaj je ze śmietanką kremówką. Dopraw solą i pieprzem.
6. Wyjmij ciasto z lodówki. Wyłóż nim dłonie i foremkę do tarty, formując spód i boki. Możesz lekko nakłuć dno widelcem.
7. Na spód tarty wyłóż podsmażony szpinak, a następnie posyp go kawałkami łososia. Wlej równomiernie roztrzepane jajka i śmietankę.
8. Na wierzch tarty posyp startym serem żółtym.
9. Wstaw tartę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy jajka się ścięną, a ser się roztopi i lekko zrumieni.
10. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie pokrój na porcje i podawaj ciepłą.
Smacznego!