Przepis na tartaletki z borówkami 📖

Składniki:

- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 200g świeżych borówek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

1. W misce zmieszaj mąkę, cukier puder, sól i pokrojone w kostkę masło. Rozgnieć składniki palcami aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Formuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie borówki umyj i osusz. W misce wymieszaj je z cukrem, skrobią ziemniaczaną i sokiem z cytryny.
4. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie. Wykrój z niego okręgi wielkości tartaletki.
5. Włóż przygotowane okręgi do foremek na tartaletki, delikatnie je dociskając do dna i boków. Usuń nadmiar ciasta.
6. Na dnie każdej foremki rozłóż po kilka borówek.
7. Z pozostałych skrawków ciasta zrób paski i ułóż je krzyżowo na wierzchu borówek.
8. Wierzch tartaletek posmaruj mlekiem.
9. Wstaw foremki do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż tartaletki zaczną się rumienić.
10. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Tartaletki z borówkami są gotowe do serwowania! Smacznego!

Podobne przepisy

tartaletki
tartaletki z kremem
tartaletki z mascarpone
tartaletki z kajmakiem
tartaletki z jabłkami