Przepis na tartę bez śmietany 📖
Oto przepis na tartę bez śmietany:Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 400g warzyw (np. kolorowa papryka, cukinia, bakłażan)
- 150g sera żółtego, startego
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieraj je palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jedno jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawijaj w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie pokrój warzywa na cienkie plasterki. W lekko posolonym wrzątku blanszuj je przez około 2 minuty. Następnie odcedź i osusz warzywa.
4. W rondlu podgrzej oliwę, a następnie dodaj osuszone warzywa. Smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
5. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3mm. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie przyciskając je do spodu i boków.
6. Na wierzch ciasta rozłóż warzywa, a następnie posyp startym serem.
7. Roztrzep pozostałe 2 jajka i delikatnie polej nimi wierzch tarty.
8. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
9. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
10. Dekoruj tartę świeżymi ziołami (opcjonalnie) i podawaj ciepłą lub letnią.
Smacznego!