Przepis na tartę bolońska 📖
Składniki:- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 300g mięsa mielonego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 marchewka, starta
- 1 słoik passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100g startego sera mozzarella
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Przygotuj ciasto tartowe. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę.
2. Rozgnieć masło palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
3. Uformuj kulę, zawij ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj farsz boloński. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko się zrumieni.
5. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze podsmażone.
6. Następnie dodaj startą marchewkę, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylia oraz sól i pieprz do smaku. Duś na małym ogniu przez 10-15 minut.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
8. Przełóż ciasto do formy na tartę, delikatnie układając je na dnie i brzegach formy. Usuń nadmiar ciasta.
9. Wlej farsz boloński na przygotowane ciasto tartowe. Posyp startą mozzarellą na wierzchu.
10. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złociste.
11. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestudzenia przed podaniem.
Smacznego!