Przepis na tartę ciasto kruche 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (schłodzonego i pokrojonego na kostkę)
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i wodę, zagniataj ciasto, aż się połączy. Nie wyrabiaj zbyt długo.
4. Zwijaj ciasto w kulę, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki, posyp stolnicę mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
6. Rozwałkuj ciasto na placek o odpowiedniej grubości i wyłóż nim tortownicę.
7. Wierzch ciasta możesz delikatnie nakłuć widelcem, aby nie wypadało podczas pieczenia.
8. Ciasto można teraz wstawić do lodówki na kolejne 30 minut, aby je dobrze schłodzić przed pieczeniem.
9. Piecz tarte w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 15-20 minut, aż stanie się złote.
10. Wyjmij z piekarnika i ostudź przed nadzieniem według wybranego przepisu.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym, kruchym ciastem, idealnym na podpiekanie z różnymi nadzieniami. Smacznego!