Przepis na tartę kruche ciasto 📖

Składniki na kruche ciasto (na okrągłą formę o średnicy 24 cm):
- 250g mąki pszennej
- 125g masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 50g cukru
- szczypta soli

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. Dodaj pokrojone masło i pocieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Wbij jajko do mąki i masła, następnie zagnieć wszystkie składniki razem, dopóki nie powstanie elastyczne ciasto.
4. Zawinięte w folię spożywczą, umieść ciasto w lodówce na 30 minut, aby się schłodziło.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.
6. Delikatnie przenieś placek na dno okrągłej formy do tarty, delikatnie dociskając do brzegów.
7. Nadmiar ciasta odetnij nożem.
8. Nakłuj dno ciasta widelcem i umieść formę z ciastem w lodówce na kolejne 15 minut.
9. Po tym czasie ciasto można wyjąć z lodówki i wstawić je do nagrzanego piekarnika do pieczenia na 180°C przez około 15-20 minut, do lekkiego zezłocenia.
10. Upieczone ciasto wyrównaj, ostudź i wypełnij swoimi ulubionymi nadzieniami.

Podobne przepisy

kruche ciasto na tarte
tartę ciasto kruche
ciasto tartę
tartę ciasto
ciasto na tartę