Przepis na tartę kwestia smaku 📖
Składniki:- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500 g wybranych warzyw, np. cukinia, papryka, bakłażan, pomidory
- 200 g sera feta
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła, np. bazylia lub oregano (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, masło, jajko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, a następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Warzywa dokładnie umyj i pokrój na cienkie plastry.
3. Na lekko podsmażonym maśle obsmaż warzywa przez kilka minut, aby delikatnie się zesztywniały.
4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Przełóż je na natłuszczoną formę do tarty.
5. Na rozwałkowanym cieście ułóż podsmażone warzywa.
6. W misce roztrzep jajka i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszankę jajeczno-śmietanową na warzywa.
7. Na wierzchu rozdrobnij ser feta.
8. Włóż tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż nadzienie będzie ładnie zrumienione.
9. Po upieczeniu tartę można udekorować świeżymi ziołami.
Tarta kwestia smaku jest gotowa! Można ją podawać jako samodzielną przekąskę lub jako danie główne z sałatką. Smacznego!