Przepis na tarte mazurek 📖
Składniki:- 200 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 100 g startej czekolady
- 100 g posiekanych orzechów
- 200 g dżemu (np. truskawkowego, malinowego lub wiśniowego)
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i masło, aż powstanie kruszące się ciasto.
2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
3. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wyłóż je na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty.
5. Wierzch ciasta delikatnie nakłuj widelcem.
6. Następnie równomiernie rozprowadź dżem na powierzchni ciasta.
7. Na wierzch posyp startą czekoladą i posiekanymi orzechami.
8. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
9. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i ostudź przed podaniem.
Smacznego!