Przepis na tartę michel roux 📖

Przepis na tartę Michel Roux:

Składniki:
- 230g mąki
- 115g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-5 łyżek zimnej wody

Na nadzienie:
- 4 jajka
- 200ml śmietanki kremówki
- 150g startego sera gruyere
- 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w półplasterki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka. Możesz także użyć robota kuchennego.

2. Stopniowo dodawaj zimną wodę, łyżka po łyżce, i mieszaj delikatnie widelcem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Zawinij je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

3. W międzyczasie rozgrzej masło i olej na patelni, dodaj cebulę i smaż ją na małym ogniu przez około 10 minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Odstaw do ostygnięcia.

4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienki placek. Przełóż je do formy do tarty, dociskając delikatnie do dna i boków. Ostrym nożem usuń nadmiar ciasta z brzegów formy.

5. Wymieszaj jajka, śmietankę i ser gruyere, dodaj sól i pieprz do smaku.

6. Na rozwałkowanym cieście ułóż równomiernie podsmażoną cebulę i pokrojony wędzony boczek. Wlej mieszankę jajeczno-śmietankową.

7. Piecz tartę w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 35-40 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru i nadzienie stężeje.

8. Wyjmij tartę z piekarnika i poczekaj kilka minut przed podaniem. Możesz podać ją na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Podobne przepisy

moje wypieki nalesniki roux
tartę fit
tartę mascarpone
tartę jabłkami
tartę makową