Przepis na tartę na słono ze szpinakiem 📖
Składniki:- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. W międzyczasie umyj szpinak, osusz go oraz posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.
3. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj szpinak i smaż przez kolejne 5 minut, aż całkowicie zwiędnie. Odstaw do ostygnięcia.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
5. Wyłóż formę do tarty średnicy około 23 cm papierem do pieczenia.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy i delikatnie dociskaj je do spodu i brzegów. Usuń nadmiar ciasta.
7. Wyłóż na ciasto uprażony szpinak i pokrusz ser feta na wierzchu.
8. W osobnej misce ubij jajka i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszankę jajeczną na wierzch tarty.
9. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż nadzienie się ścięnie i wierzch będzie lekko zezłocisty.
10. Tarta jest gotowa! Można podawać ją na ciepło lub po wystudzeniu.
Smacznego!