Przepis na tartę pistacjowa 📖

Poniżej znajduje się przepis na pyszną tarta pistacjową:

Składniki:
- 200 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 szklanka startych pistacji
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Do miski dodaj masło, mąkę, cukier, żółtka i szczyptę soli. Wyrób ciasto, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Po tym czasie, wyjmij ciasto z lodówki i wylep je na dnie i brzegach formy do tarty.
3. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż lekko się zezłoci. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
4. W rondelku podgrzej mleko, pistacje, cukier puder i ekstrakt waniliowy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
5. W osobnej miseczce rozpuść 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej w 2 łyżkach mleka. Dodaj tę mieszankę do rondelka z pistacjami i mlekiem, cały czas mieszając.
6. Gotuj mieszankę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia.
7. Gdy masa pistacjowa już ostygnie, przelej ją na upieczony spód tarty.
8. Tarta pistacjowa najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc.

Smacznego!

Podobne przepisy

tarta pistacjowa
tartę fit
tartę limonkową
tartę malinową
tartę makową