Przepis na tartę z kurczakiem i warzywami 📖
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 200 g sera żółtego, startego
- 3 jajka
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż ją przez kilka minut, aż stanie się miękka i szklista.
3. Dodaj kurczaka i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso będzie zrumienione.
4. Dodaj papryki i cukinię, smaż jeszcze przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Mieszaj wszystko razem.
6. W międzyczasie, wyłóż ciasto francuskie na blaszkę do tarty, delikatnie przyciskając je do dna i brzegów.
7. Następnie na wylepione ciasto wyłóż nadzienie z kurczakiem i warzywami.
8. W misce roztrzep jajka i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
9. Wlej mieszankę jajeczną na nadzienie w tarcie.
10. Posyp startym serem żółtym.
11. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto się zezłoci, a ser się roztopi i zrumieni.
12. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
13. Pokrój na kawałki i podawaj jako przystawkę lub danie główne.
Smacznego!